گفتگو با مدیرانجمن شکوفه های ایرانی اتاوا؛
تنهایی کودکان ایرانی، احساسی که باید جدی گرفته شود
تنهایی کودکان ایرانی، احساسی که باید جدی گرفته شود

2022/01/31

امروزه روند مهاجرت ایرانیان به گونه ای شکل گرفته که جمعیت کودکان مهاجر روبه افزایش است، و کودکان در کنار والدین خود، و حتی بیشتر، در معرض استرس و مشکلات روحی قرار دارند. تنهایی و نبود همزبان از جمله مشکلاتی است که کودکان مهاجر با آن مواجه هستند. در این میان، وجود برنامه هایی مخصوص کودکان، می تواند در مسیری که والدین برای کودکان ترسیم کردند، به آنان کمک کند تا گام های استواری را بردارند.

سلما یارجانی مدیر انجمن شکوفه های ایرانی اتاوا در خصوص کودکان مهاجر از یک "احساس تنهایی" سخن می گوید، احساسی که برای آن باید برنامه داشت تا این کمبود رفع شود. وی، راه اندازی کانون شکوفه های ایرانی اتاوا را در راستای جبران کمبود احساس تنهایی کودکان دانست و گفت: جامعه ایرانی ساکن اتاوا، یک جامعه بزرگی است که به مناسبت های مختلف اقدام به برگزاری جشن ها و مراسم های گوناگونی می کند که در آن به فرهنگ و آداب و رسوم ایرانیان پرداخته می شود و بعضا هم تفریحی هستند. اگرچه در این برنامه ها، همه افراد مختلف حضور دارند، اما برنامه هایی نبودند که مخصوص کودکان باشد.

برگزاری مراسم هایی با محوریت کودکان

وی با بیان اینکه برای ما بسیار مهم بود که بچه ها، فرهنگ، زبان، آداب و سنن ایرانیان را همراه با سایر همسن و سالهای ایرانی خود یاد بگیرند، اظهار داشت: تصمیم بانیان انجمن شکوفه های ایرانی اتاوا این بود، برنامه هایی برگزاری شود که محور همه آنها بچه ها باشند. پیش از این برنامه هایی برگزار می شد که اگرچه بچه ها همراه با والدین و خانواده های خود در آن حضور داشتند، اما بچه ها بسیار منفعل و کسل کننده در گوشه ای در انتظار پایان آن برنامه ها بودند. این موضوع، دلیل و انگیزه چند نفر از پدرها و مادرها از جمله خودم، خانم ها مریم کامکار، نسرین جوانفر و صبا سیادت و همچنین آقای کاوه شکوری شد تا درصدد راه اندازی یک انجمن باشیم. براین اساس، ما این کمبودها و تنهایی کودکان ایرانی مهاجر را احساس کردیم و هم متوجه شدیم برنامه هایی که برگزار می شود مخصوص بچه ها نیست و بچه ها از آن لذت نمی برند و با آن ارتباط برقرار نمی کنند. بنابراین، ما با همدیگر صحبت کردیم و تصمیم گرفته شد یک نوع همکاری در زمینه برگزاری برنامه هایی با محوریت کودکان را آغاز کنیم.

یارجانی سپس با تاکید براینکه انجمن شکوفه های ایرانی اتاوا به دنبال برگزاری برنامه‌های فرهنگی، هنری و تفریحی متناسب با سن کودکان است، گفت: این انجمن نخستین برنامه خود را در 23 دسامبر 2018 به مناسبت شب یلدا برگزار کرد. استقبال از این برنامه بسیار زیاد و خوب بود، به گونه ای که سالن به سرعت تکمیل شد و بیش از 200 نفر در آن برف و سرما در برنامه شرکت کردند. این استقبال، نشان داد که این موضوع چقدر مهم و لازم است و آن کمبودی که ما احساس کردیم و باعث شکل گیری انجمن شد، خانواده ها هم آن را احساس کرده بودند.

مدیر انجمن شکوفه های ایرانی اتاوا، همچنین ادامه داد: این برنامه به گونه ای برنامه ریزی شد تا تمام بخش‌های برنامه توسط بچه ‌ها و با همکاری خودشان اجرا شود و حتی مجری برنامه هم بچه‌ها بودند. رقص، کارهای هنری و بازی از جمله کارهایی بودند که در آن شب بچه‌ ها انجام دادند. همچنین قرار گذاشتیم در طول سال برنامه های خاصی چون نوروز، یلدا و فستیوال تابستانی را برگزار کنیم اما علاوه براین، گردهمایی های مختلفی با هدف جمع کردن کودکان ایرانی با همزبانان خود در یک مکان، را برگزار کردیم، اما متاسفانه شیوع کووید 19 سبب شد تا برخی از آنها لغو شوند. آن زمان در حال برنامه ریزی برای مراسم نوروز بودیم اما پندمیک باعث شد برنامه حضوری لغو و به صورت آنلاین برگزار شود. همچنین باید یادآوری کنم، قبل از پندمیک چند برنامه حضوری برگزار کردیم از جمله یک برنامه مخصوص شب یلدا، دو برنامه مخصوص نوروز و یک فستیوال تابستانی، ضمن اینکه علاوه بر آنها، مراسم هایی همچون چیدن سیب، بازدید از گل های لاله را با حضور کودکان برگزار کردیم.

یارجانی سپس با بیان اینکه از زمان شیوع کرونا تا اکنون تمام برنامه های انجمن به صورت آنلاین برگزار شده است، اظهار داشت: اگرچه برگزاری آنلاین برنامه ها، بسیار سخت و دشوار است، اما خوشبختانه با انرژی مثبتی که خانواده ها به ما منتقل کردند، برگزاری برنامه ها همچنان ادامه دارد و خانواده ها و بخصوص کودکان از آن استقبال می کنند. ما این کار را ادامه می دهیم به امید روزی که بتوانیم برنامه ها را به صورت حضوری و در کنار یکدیگر برگزار کنیم.

استقبال بی نظیر خانواده ها از برنامه های انجمن

وی، بازخورد خانواده ها و کودکان را بسیار زیاد و مثبت ارزیابی کرد و گفت: وقتی برنامه ای را برگزار می کنیم، از خانواده می خواهیم تا بازخورد خودشان را برای ما ارسال کند، تا براساس آن مراسم های بعدی را بهتر برنامه ریزی کنیم. تاکنون بازخوردها همگی خوب و مثبت بوده است، حتی در یکی از بازخوردهایی که پس از برنامه نوروز دو سال گذشته که به صورت حضوری برگزار شد، دریافت کردیم، یکی از مادران به نقل از کودک خود گفته بود فرزندم پس از آمدن به خانه اعلام کرده این نخستین نوروز زندگی من بود، دومین نوروز کی برگزار می شود. بنابراین، اینکه پس از دوسال برگزاری آنلاین، این همه از آن استقبال می شود، نشان دهنده آن است که بچه ها کانون را دوست دارند و آن را از خود می دانند.

یارجانی، قصه گویی، نقاشی و کارهای هنری را از جمله محورهای برنامه های انجمن شکوفه های ایرانی اتاوا برشمرد و گفت: تمام برنامه ها در دو سال گذشته به صورت مجازی برگزار شده است. همچنین برنامه‌‎های گردش در طبیعت، که به منظور آشنایی تازه واردان پیش از این انجام می شد در دو سال گذشته لغو شد اما به ‌صورت مجازی به شکل‌های دیگر اجرا می‌شوند تا بچه‌ها از این فضا دور نشوند.

یارجانی در پاسخ به اینکه انجمن شکوفه های ایرانی اتاوا، به غیر از برنامه هایی همچون نوروز و یلدا، برنامه های دیگری برای کودکان و خانواده های آنها برگزاری می کند، گفت: برای کودکان کلاس های آموزش نقاشی برگزار کردیم. این کلاس آموزشی علاوه بر سایر برنامه های آنلاین بود که با حضور خانم نسرین آذرنوش که یکی از گرافیست ها و نقاشان ایرانی است، برگزار شد. خوشبختانه از این کلاس بسیار استقبال خوبی به عمل آمد که از طریق نرم افزار زوم و به زبان فارسی برای کودکان برپا شد.

وی ادامه داد: همچنین در اوایل شروع پندمیک، کارگاه آموزشی روانشناسی برای پدران و مادران با همکاری یکی از روانشناسان، به نام خانم طباطبایی برگزار کردیم. این کارگاه آموزشی به پدران و مادران کمک کرد تا با شرایط و مسایل خاص بچه ها در دوران پندمیک به درستی روبرو شوند، چرا که بچه ها در این دوران، شرایط سختی را در قرنطینه سپری کردند و باید خانواده ها اطلاعات مفید و ضروری در مواجهه با فرزندان خود بدست بیاورند. جالب اینکه از همه این موارد استقبال خوبی به عمل آمد.

مدیر انجمن شکوفه های ایرانی اتاوا همچنین در مورد امکان برگزاری کلاس های آموزشی زبان فارسی در انجمن تصریح کرد: دولت کانادا در زمینه فراگیری زبان مادری، کلاس های آموزشی روزهای شنبه در مدارس برگزار می کند. دولت کانادا به خانواده ها می گوید این تصور که اگر بچه ها زبان مادری خود را کنار بگذارند، بسیار سریع با جامعه کانادایی تطبیق پیدا می کنند، بسیار اشتباه است، و برعکس به خانواده توصیه می کند که زبان مادری بچه ها را نگذارید از یادشان برود چراکه این موضوع در تطبیق پذیری کودکان بسیار تاثیرگذار است. بنابراین من هم معتقدم فراگیری زبان مادری یک واقعیت است که باید رعایت شود و همه خانواده های ایرانی از این حرکت دولت کانادا بهترین استفاده را بکنند. براین اساس، کلاسهای متعددی در مناطق مختلف اتاوا برگزار می شود، ضمن اینکه یکی از این کلاس ها با همکاری خانم نسرین جوانفر که کودکان صدای گرم و مهربان او را نیز از رادیو می شوند و بچه ها او را به نام عمه نسرین می شناسند، در غرب اتاوا برپا می شود.

یارجانی ادامه داد: با توجه به امکانی که دولت برای فراگیری زبان مادری فراهم کرده است، انجمن قصد ندارد در این بخش ورود کند، بلکه ما می خواهیم در بخش هایی که کمبود وجود دارد، حضور داشته باشیم تا به بهترین نتیجه دست پیدا کنیم.

وی در پایان با اشاره به برنامه های آتی انجمن شکوفه های ایرانی اتاوا، گفت: برای ماه های آینده در نظر داریم برنامه مخصوص نوروز را با حضور متخصصان و کارشناسان ایرانی برگزار کنیم. همچنین بناداریم در یکی از برنامه ها از یکی از دندانپزشکان متخصص کودکان دعوت کنیم تا در این زمینه با کودکان صحبت کند؛ دعوت از یکی دیگر از روانشناسان از دیگر رویدادهایی است که در ماههای آینده شاهد برگزاری آنها خواهیم بود.

یارجانی همچنین از خانواده های ایرانی اتاوا خواست با انجمن شکوفه های ایرانی در ارتباط باشند و در برنامه هایی که این انجمن به مناسبت های مختلف برگزار می کند، حضور جدی داشته باشند.

 

برچسب ها:

 
جدیدترین اخبار